Evolúció

Ahhoz, hogy egy kollódiumos fényképről papírképet lehessen készíteni ugyancsak archaikus technikával, ritkán elegendő csak az, hogy az elkészült üvegre fényképezett képet érzékenyített papírra helyezzük. - Illetve ha úgy jó papírképet lehet belőle készíteni, akkor bizony maga az üvegkép nem nyújt esztétikai élményt.
Eleve ha üvegnegatívot szeretnénk készíteni, egész másként kell hozzálátni a képkészítésnek. Más expozíciós idővel, más hívási idővel és bizony kissé eltérő vegyszermennyiségekkel kell dolgozni. Mindemellett különböző eljárások is léteznek, amivel el tudjuk érni a kívánt negatívot.
Ma egy új eljárást próbáltam ki, amely merőben eltér az általam eddig alkalmazott technikától.
Ezúton is köszönöm Giorgio Bordin segítségét, hogy megismerhettem ezt az eljárást.

Kollódiumos nedves eljárás - üvegnegatív (18x24cm)
210mm, F8, 40sec

Részletek a valós, 1220dpi szkennelésből:






VanDyke brown print

Részletek a 600dpi szkennelésből:



A kép elkészítése elsősorban tesztnek indult.  Épp keresgéltem valamit, ami jó lehet a célnak, amikor a gyerekeim szobájában megláttam a kép jobb oldalán látható fa bábot. Ezt a babát a kissebbik fiammal készítettem pár évvel ezelőtt. Ő nagyon benne volt a Minecraft nevű játékban, térbeli házakat és szerkezeteket fabrikált a játékon belül és papírból már egész ügyesen készített kockákat, amelyeket egymásra ragaszgatott. Ekkor jött az ötlet, hogy készítsünk fából egy egyszerű Minecraft embert, amit utána filctollal ki is színezgetett a játékhoz hasonlatosan. (Aki nem ismerné a játékot, annak elmondom, hogy egy olyan térbeli világban lehet a számítógépen játszani, amiben minden kocka. Kockákból van a világ, a fák, az emberek, állatok... olyan 8 bites Commodore 64 stílusban, a játékok őskorából. Viszont lehet benne építkezni is.)
Visszatérve a képre: a régi minecraft szögletes kocka figura mellé tökéletes ellentétet képez az Ikeában kapható, ugyancsak fából készül, íves - csuklós másik fabábú. Két ellentét, két korszak, két generáció, egy evolúciós ugrás...
Úgy érzem, ez a negatív készítési eljárás, amit most megtanultam is egy evolúciós ugrás számomra, a kollódiumos fényképezés technikájában.


Megjegyzések