Nagyformátumú fényképezés (Kivitelezés 1.1)

Hátfal
A tervekhez képest kis módosítással sikerült elkészíteni a hátfalat, amelyből a csúszóajtó U alakú sinezése kimaradt - helyette a tépőzár lett kialakítva úgy, hogy becsúsztatható legyen az ajtó. Így 3 réteg papír és 2 réteg tépőzár vastagsága összesen 12mm lett:

Kazettás hátfal prototípusa

Megjegyzések

  1. Biz isten nem teljesen értem, a tegnap se, reméltem, a mostanival megvilágosodok, de nem :)
    Szóval a csúszkáig ok. A tépőzáras dolog nem világos, az miért is van? Ha jól értem, akkor a lappancs mögött van egy darab 2mm kartonvastagság + 2X a tépőzár vastagsága méretű üreg, amibe bekerül a fotópapír? Ezt mi tartja majd síkban ebben az üregben? A tépőzárat mikor és miért fogod nyitogatni? Vagyis a betöltés hogyan fog történni? Amúgy a karton ötlet tetszik, én is ilyesmit akartam a fagépemnek, de aztán lett igazi kazetta. De nálam a karton-kazetta cucc nem lett volna szétszedhető és egy karton pereme tartotta volna síkban a síkfilmet/papírt, amit kissé meghajlítva csúsztattam volna a peremek alá, sötétben ofkorsz. Igaz, így elveszíted a szélén azt a pár mm-t, de a gyári kazettánál is van egy vékony perem ami lefogja a filmet.
    Ezt a papírt már ebben exponáltad? A testről mutatsz képet? Mármint a fényképezőgépéről - természetesen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, jó sok kérdés... Látom komolyan érdekel a dolog! :-)

      Rétegrend:
      -hátlap: teljes teli lap, szélén körbe kampós tépőzárral

      -fotópapír: a hátlap közepére helyezve

      -film maszk: közepén 17x12cm nyílás (papír 18x13cm, tehát 5-5mm kitakarás és rögzítés) a maszk mindkét oldalán körben szőrös tépőzár. Így a hátlap levételével (tépőzár oldása) a fotópapír kivehető/cserélhető.

      -front maszk: középen 18x13cm nyílás, U alakban kampós tépőzár, az U alak lezáró felén viszont szőrös tépőzár.

      Így ha összenyomom a film maszkot (puha-szőrös körben) a front maszk U alakú kampós tépőzár felével az rögzítődik, de mivel az U lezáró fele szőrős, alatta pedig szintén szőrős van - nem tapadnak össze - közéjük tudom csúsztatni a záróajtót!

      Mivel mind a három karton réteg tulajdonképpen könnyen elválasztható egymástól, így majd készítek középre a film maszkból 13x9cm-es papírhoz (12x8cm nyílással) vagy akármekkora nyílásút / alakút (akár kis szívecskékkel lyukaszgatva) másik adaptert.

      A benne lévő kép még a doboz teszt kamerával készült. Remélhetőleg holnap levágják a szükséges méretű MDF lapokat a kameratesthez. Ma megvettem az alumínium U profilt a kazetta becsúsztatásához, illetve fa ragasztót a rögzítésekhez. Remélem a hétvégén már tudom csinálni a vázat - így arról nincs még kép.

      Törlés
  2. Addig bütykölgetsz, hogy egyszer az üzletekben ezt fogjuk látni. :)
    http://www.blenditak.hu/mutat.php?id=57&kepid=1866&kep=57_1866.jpg&cim=ChrisMix-nek&nev=mikrobi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése